HEMSKT VIS - En ramsa för att öka din beredskap

Preppbox är ett initiativ för att göra det enklare för varje hushåll att ta ett eget ansvar för sin beredskap i krislägen. För om alla hushåll klarar sig på egen hand i minst en vecka stärker vi hela samhällets beredskap. Då kan kommuner och landsting fokusera på de mest utsatta istället.

Men det är inte riktigt allt som behövs göras. Och vi vet (tyvärr) att alla inte tycker hemberedskap är så kul. Men något som är ännu tråkigare än att tänka på det nu – är att inte ha tänkt på det när krisen kommer.

Kanske har du dock redan tänkt på det mer än du tror, om du t ex var en av dem som under pandemin handlade åt en granne eller köpte upp ett lager torrvaror för att slippa vistas i butik så mycket – det var ett perfekt exempel på att hjälpas åt i kris!

För att hjälpa dig förstå vad mer du behöver göra för att vara riktigt väl rustad om krisen kommer har vi tagit fram en minnesramsa:

HEMSKT VIS

Hälsa, Energi, Mat, Skydd, Kommunikation, Transporter, Vatten, Information, Säkerhet. Den följer nedan. Vi har också tagit fram en checklista baserad på HEMSKT VIS, den laddar du ner här (PDF, A4, svart/vit).

HÄLSA

Att kunna första hjälpen för att rädda liv vid akuta tillstånd är en given fördel. Kurser finns gratis, sök på internet. Tänk på att hjärtlungräddning är annorlunda på spädbarn så informera dig om hur, BVC erbjuder gratiskurser för det.

Se till att du har möjlighet att rengöra och plåstra om sår och att du har re- ceptfri medicin som smärtstillande och febernedsättande. Tabletter som hjälper vid diarré t ex aktivt kol. Finns allergier i familjen kan det vara bra att ha antihistaminer i lagret. Salvor som lugnar klåda eller irritation är också bra att ha, liksom brännskadegel och brännskadeförband.

Tänk även igenom vad du eller din familj behöver för hygienen i bostaden, även i ett scenario utan el och vatten. Både för den personliga hygienen och bostadens. Att lagra toalettpapper har vi kanske lärt oss, men lika viktigt är tvål och städprodukter. Våtservetter som man ofta har till småbarn är bra för tvätt och skaffa gärna även sådana av den typen som desinficerar. Bästa toaletten när det inte finns vatten är utomhus. Men om du bor i lägenhet eller inte kan gå ut så kan du sätta en kraftig byggsopsäck i ordinarie toastol (fäll ner sitsen över så kan du låtsas allt är som vanligt). Du behöver lämpligt strö till en torrtoalett och buntband för att stänga igen den.

ENERGI

För att ha värme, belysning och möjlighet till kommunikation i en krissituation behövs energi. En powerbank har många redan till mobiltelefonen, se till att den alltid är laddad. Vanliga småbatterier är bra. Så fort strömmen går blir man tack- sam för en bra ficklampa.

Matlagning kan du sköta på ett gasolkök. Ett värmeljus kan värma mer än du tror, men en fotogenvärmare kan vara bra att ha om du inte har kamin.

OBS!!! Se upp med kolmonoxidförgiftning vid användning av bränslen i trånga utrymmen. Gäller även värmeljus.

MAT

De flesta kan klara sig några dagar på mat som redan finns hemma. För att förlänga den tiden kan du veckohandla så du har dubbelt av omtyckta torrvaror som pasta, havregryn, bönor, linser, ris, mjöl mm. I hemberedskapssyfte är mjukkonserv, som Preppbox måltider, att föredra då de redan innehåller vatten (och i nödfall även kan ätas kalla).

Ha gärna lite godis på lager. Ja! Det är viktigt att kunna pigga upp i en besvärlig situation, dessutom är det kaloririkt.

Om du vill räkna kalorier är en bra utgångspunkt 2000 kcal per person och dygn. Glöm inte husdjur och eventuella spädbarn. Grattis till dig med eget grönsaksland, förresten.

SKYDD

Att kunna hålla kroppen varm är viktigt. Sovsäckar till hela familjen är en stor fördel, men duntäcken och filtar funkar också. Bygg en koja! Då kan du öka temperaturen i det mindre utrymmet bara genom att vistas där.

Se till att hela hushållet har ordentliga kläder enligt treskiktsprincipen, och ha ull närmast kroppen som i sig är smutsavvisande och inte luktar. Regnskydd i form av poncho är toppen då det även kan skydda en ryggsäck eller ett litet barn som bärs.

KOMMUNIKATION

Att kunna ladda och hålla igång en smart mobil är värdefullt. Även utan nät kan gps-systemet fungera och mobilen har väldigt många andra bra funktioner.

TRANSPORTER

Om man inte kan lita på kommunaltrafik kan det vara bra att ha viss beredskap för transport. Se till att ha en bra reserv- dunk om du har bil, och tanka vid halv tank. Har du cykel bör du ha ett kit för att laga en punktering. Glöm inte bra kängor.

VATTEN

Att vara utan vatten är fruktansvärt och därför det vi rekommenderar att du
tar itu med först (men ramsan VEMSKT HIS blev tyvärr nedröstad internt). Se till att ha minst tre (helst fem) liter till varje medlem av hushållet per dygn. Byt vattnet vid jul och midsommar. Kommunalt vatten har ibland längre hållbarhet, så kolla med din kommun. Är du minsta tveksam så koka alltid vattnet innan förtäring, eller använd vattenfilter / vattenreningstabletter.

INFORMATION

En batteridriven radio så du kan ta emot information (på lokalradion, P4) om telefonnäten ligger nere tillhör grundutrustningen. Sortera informationen och handla aldrig i panik! Kom ihåg UBBA - Uppfatta, Bedöm, Besluta och Agera.

Att enbart gå på rykten kan vara förödande och en del av en terrorhandling eller krigshandling. Försök få så bred informationsinhämtning som möjligt, det är bra även utan krisläge.

SÄKERHET

Både till vardags och i kris är brandvarnare och möjlighet att släcka eld helt basalt. Brandfilt har oändlig hållbarhet. En kolmonoxidvarnare är bra att ha om man eldar med öppen låga i små utrymmen. Genom samverkan med dina grannar får du en större trygghet, både i den sammanlagda kunskapen men även i form av skydd mot hot som ökad inbrottsrisk i ett samhälle i kris.

Puh! Vad grym du är som läst hela vägen hit. Och igen – missa inte checklistan som du kan ladda ner för utskrift här (A4, PDF, svart/vit).

Tillbaka till blogg